Klimatförändringar riskerar att slå hårt mot svenska golfbanor. Det här numret handlar om utmaningar för golfen, men framför allt om de goda insatser som görs i Golfsverige för en grön miljö.
Läs hela tidningen digitalt här.
Axplock ur innehållet
Hållbarhetsspecial!
Årets sista nummer av Golfa! ägnar sig åt att Klimatförändringar riskerar att slå hårt mot svenska golfbanor och golfarna behöver förstå de utmaningar våra klubbar kan ha framöver, men också känna till och kunna berätta om golfbanans fördelar när det kommer till hållbarhet och grön miljö.
Det sker många initiativ för att förbereda Golfsverige på nya förutsättningar när klimatet förändras och för med sig störtskurar, torka och grässjukdomar. Det här numret handlar om utmaningar för golfen, men framför allt om de goda insatser som görs i Golfsverige för en grön miljö.
RONDEN | Mats Andersson

Hela Sverige kommer att påverkas av den globala uppvärmningen – däribland golfklubbar från norr till söder. Det säger meteorologen, tidigare SVT-väderpresentatören och inte minst golfaren Mats Andersson som undrar hur många av landets golfklubbar som gjort sig redo för klimatförändringarna.
– Vi har redan nått en temperaturhöjning på drygt en grad. Jag undrar hur många av klubbarna som gjort sig redo för den vattennivåhöjning på en halv till en meter som väntas vid tre–fyra graders höjning?
Hur hanterar golfen det nya klimatet?
Nya grässjukdomar och hårdare krav från miljövårdande myndigheter riskerar att slå hårt mot svenska golfbanor. Men det finns både hopp och konkreta åtgärder. STERF:s forskning är en del av lösningen.
Miljön i första rummet
När Kungsbacka Golfklubb skulle tillsätta en ny klubbchef fick de in en ansökan som inte liknade någon annans. Håkan Emqvist var, förutom golfare, även vatten- och miljöingenjör – en ovanlig men välkommen bakgrund på en klubb som prisats för sitt miljöarbete.
Vad gör vi med vattnet?

När himlen öppnade sig över Gävle stod golfklubben chanslös mot vattenmängderna som samlades på banan. Katastrofen var oundviklig. 160 millimeter regnvatten föll på kort tid och skapade ett vattenkaos med personliga tragedier som följd. Natten mot onsdagen den 18 augusti hör till de mörkare datumen i Gävlebornas minne.
– Det var surrealistiskt att se översvämningarna och vi tänker mest på dem som fick sina hem och privata egendomar förstörda, säger Peter Stenberg, klubbchef på Gävle Golfklubb.
Så hotar havet Falsterbo

Golfen och fågelskådarna lever i symbios på Falsterbonäset. När området hotas av stigande havsnivåer står mycket på spel – särskilt om kommunen inte lyssnar på golfklubbarna.
Prognoser om att havsnivåerna kan komma att höjas med en meter de närmaste 100 åren betyder att golfbanor och skådarplatser kan hamna under vatten. Stora delar av hela Falsterbonäset också, eftersom den högsta punkten i området bara ligger tre meter över havet.
Ansvaret att utföra lokala klimatanpassningar ligger på kommunerna. För Falsterbonäsets framtid har också Vellinge kommun tagit fram en plan för skyddsvallar, men såväl golfklubbar som naturorganisationer och privatpersoner har överklagat förslaget.
Golf(are) i rutan

Nästa år representerar Carin Hjalmarsson golfen i SVT:s Mästarnas Mästare. Vi kollade läget med det före detta golfproffset, numera proffskommentatorn, inför avfärden till inspelningen i Spanien.
– Jag har inga höga förväntningar, utan vill njuta av upplevelsen och ha roligt. Men naturligtvis kommer väl tävlingsdjävulen att visa sig…
Läs hela tidningen digitalt här.