Rekordår – men vad händer nu? Nummer tre av Golfsveriges nya medlemstidning blickar mot 2021 och hur golfen ska ta hand om alla nya och befintliga golfare. Dessutom: träffa mannen som förlorade sin arm till en krokodil och läs om hur varje golfsteg räknas i jakten på en friskare kropp och knopp.

Axplock ur nummer tre:

Omslagsbild på tidningen Golfa! 3-2020. En äldre man med amputerad arm svingar en golfklubba med den andra armen. Puffar till olika artiklar.

Krokodilmannen peggar upp igen

Lars Liedegren drömde som så många andra golfare om att bli singelhandicapare. Efter att ha utsatts för en uppmärksammad krokodilattack på Skansen behövde han börja om från början – med en arm.

Se upp världseliten!

Med en färsk Lag-EM-seger i bagen förbereder sig nu 21-åriga Beatrice Wallin på att ta steget från amatör till proffs. ”Min största dröm är att bli bäst i världen. Det låter kaxigt att säga det men jag vill kunna vara med och slåss om den titeln.”

Klubbens hjärta: Golf på schemat

Som inbiten golfare och medlem på Loftahammars GK ville Christer "Cribba" Åkerblom ge alla barn chansen att lära sig spela golf, oavsett bakgrund. Hans idé »Fem juniorer är fler än fyra seniorer« blåste nytt liv i klubben – och hyllades av idrottseliten.

Illustration med tre röda golfflaggor mot grön bakgrund. En groda klättrar uppför en flaggstång, en stork, en gris och en kikare ska illustrera natur och biologisk mångfald.

Golfsverige gör skillnad för miljön!

I Kungsbacka räddade golfklubben hackspettarna när nya Onsalavägen byggdes. I Göteborg fick grodor ett nytt hem på Chalmers GK när en trafikplats skulle byggas. Mjölby har planterat växter som gynnar vildbin.

Det finns hundratals goda miljöinitiativ på våra svenska klubbar – vi listar 18 av dem.

Bättre tillsammans

På Österlen GK är fadderverksamheten nyckeln till att få nya golfare att trivas, klara spelprovet för och skapa en trygghet ute på banan så att de kan komma ut och spela på egen hand.

En (lagom) hälsosam livsstil

Vi svenskar blir allt mer stillasittande och behovet av att bryta den trenden blir allt större. Hur gör man då om man vill leva lagom hälsosamt, och hur påverkas vår kropp och vårt mående av att vi går en golfrunda i veckan?

”I min forskning är det tydligt att lågintensiv fysisk aktivitet, som golf, minskar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar”, säger Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap.

Svartvit illustration av en spåkula med golfrelaterade saker i, som golfsko, golfboll. peggar, coronavirus, greenlagare mm.

Rekordår! Men vad händer nu?

Det går inte att säga mycket positivt om Covid-19, men för golfen har pandemin inneburit ett rekordår. Den stora frågan inför 2021 är: vad händer nu?

Möt klubbchefen Calle som aldrig haft så svårt att sätta en budget som inför nästa år, och golfarna Kristina och Ebba, två av alla nygamla spelare som hittat tillbaka till glädjen med golf 2020.

Ett tävlingsår att minnas

EM-framgångar, amatörsuccéer, banrekord – och en kullkastad tävlingskalender. 2020 års säsong går till historien som en av de märkligaste, men också mest glädjande.

Så ska banorna klara golfboomen

3 000 fler ronder per 18-hålsbana där såväl medlemmar som gäster förväntar sig en positiv upplevelse. Det höga trycket har ökat slitaget på golfbanorna – och banpersonalen.

Har du koll på reglerna?

Inte alla idrotter har så många regler som golf, men har du koll på vad som ger plikt – eller vad som är helt tillåtet? Testa dig själv med frågorna från Regel-SM.

Nyfiken? Läs hela tidningen digitalt här.